Opvoeding ondersteuning aan ouders, Bokstherapie Utrecht

Opgevoed door Curling ouders: leren om jezelf te zijn

In deze tijd van 'curling ouders' geeft onderstaand artikel een heldere uitleg over de nadelen van deze opvoeding. Curlingouders zijn vernoemd naar de sport curling, daarbij moeten spelers het ijs voor de steen schoonvegen. De term staat voor ouders die hun kinderen overbeschermd opvoedenOuders die alle risico's wegpoetsen voor hun kroost...

 

Ik ben zo opgevoed... door lieve ouders, vanuit dat perspectief misschien te lief... Dat is moeilijk om toe te geven, het voelt zo ondankbaar. Zeker omdat ik nu zoveel kinderen zie zonder die goede zorg en liefde. Maar ik kende mezelf niet, mijn kracht en doorzettingsvermogen waren niet op de proef gesteld, geen idee waar mijn persoonlijkheid begon en die van mijn ouders eindigde. Vanuit hun systemische achtergrond een begrijpelijke opvoedstijl, maar beknellend voor mij als kind en als tiener. Vrijwel alle in het artikel genoemde nadelen heb ik ervaren én die met veel moeite weten om te zetten naar zelfkennis, zelfvertrouwen en kracht. Had ik toen maar de goede hulp  en coaching ontvangen, dat had veel tijd en frustratie gescheeld. 

 

Van angst naar vertrouwen: zelfkennis

 

Vanuit nieuwsgierigheid, een honger naar zelfkennis ben ik op zoek gegaan. Verre reizen het liefst zo eenvoudig en onbekend mogelijk, motorrijden, surfen tussen muren van water, parachutespringen, diverse vechtsporten, meditatie... allemaal nodig geweest. Nodig voor mezelf én voor het opvoeden van mijn  eigenkinderen en het coachen van anderen.

 

Confronteren en de weerstand opzoeken

 

Jongeren in mijn bokstherapie kan ik door deze ervaring goed invoelen. Ik help hen door niet de makkelijkste weg te bieden, maar door hen te confronteren en de weerstand bij hen op te zoeken. Door hun autonomie te laten ervaren, hen te laten voelen wie zij zijn. En vervolgens hun eigen weg te leren lopen. Hoe? Kijk op de hoofdpagina of naar onderstaande referentie van een jongere in de jeugdhulp die zichzelf volledig verloor.

 

Op hun bek gaan moet, zelf opstaan moet... vanuit liefde voor hen.

Dat ze later kunnen zeggen "thank you for NOT picking me up when I fell".

Leren loslaten: Ouder-kind boksen

 

Ben jij een vader of moeder die loslaten lastig vindt? Wil je jouw gedrag eens spiegelen? Neem dan onderstaand contact op. Ook ouder-kind boksen is een mogelijkheid. Hierdoor krijgen jullie samen beter inzicht in het effect van jullie gedrag op elkaar. 

 

Lees het artikel via deze link

Overbeschermd opvoeden, zoals de helikopterouder, is schadelijk (kekmama.nl)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.