
De voordelen van bokstherapie bij traumaverwerking, een bijzondere weg naar herstel
Een boksring kan een veilige haven zijn voor iemand die trauma heeft meegemaakt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar steeds meer mensen ontdekken dat boksen een bijzonder effectieve manier is om de gevolgen van trauma te verwerken.
Boksen is namelijk meer dan alleen een fysieke sport. Het is een krachtig middel dat steeds vaker wordt ingezet bij de behandeling van trauma, zowel bij volwassenen als in de jeugdzorg.
Traumatherapie zonder praten, de voordelen
1. Je verbindt lichaam en geest: veel mensen weten het niet, maar trauma wordt opgeslagen in het lichaam. Psychische pijn is mentaal én fysiek. Vaak zit pijn vast in je lijf, is het een afgescheiden deel van je bewustzijn dat moeilijk te bereiken is, moeilijk om er woorden aan te geven. Pijn door gebrek aan liefde, door hechtingstrauma, mishandeling of misbruik. Trauma met grote gevolgen voor je zelfvertrouwen en je geluk. Zo kan iemand die sexueel getraumatiseerd is geen gevoelens meer ervaren in het onderlichaam. Door middel van fysieke beweging zoals boksen maar ook door bewuste ademhaling kun je deze vastzittende energie loslaten en zo weer in contact komen met je lichaam. De emoties die loskomen zorgen ervoor dat lichaam en geest weer met elkaar in verbinding komen.
Lees hier het verhaal van een jongere in de jeugdzorg.
Referentie Bokstherapie en jeugdhulp
2. Het is een veilige uitlaatklep: boksen biedt onder deskundige begeleiding een veilige en gecontroleerde omgeving om emoties als boosheid, angst en frustratie te uiten. Het helpt om deze gevoelens niet meer op te kroppen maar te verwerken, een plek te geven. Om te voorkomen dat mensen ge-hertraumatiseerd worden, is voorzichtigheid in de behandeling essentieel. Het is belangrijk om een gekwalificeerde therapeut te kiezen die ervaring heeft met trauma en bokstherapie. Het is als therapeut niet voldoende om alleen kennis van boksen te hebben. Kennis van traumaverwerking is belangrijk.
3. Het versterkt je zelfvertrouwen: door het overwinnen van de fysieke uitdagingen van het boksen, bouw je zelfvertrouwen op. Doordat je nauw in contact bent met je bokstherapeut versterkt dit gevoelens van vertrouwen in de ander. Dit is essentieel voor het herstelproces na een hechtingstrauma.
4. Het verbetert je lichaamsbewustzijn: boksen leert je om beter naar je lichaam te luisteren. Je wordt je bewust van je fysieke grenzen en leert deze te respecteren. Boksen helpt je om beter in contact te komen met je lichaam en de fysieke gevoelens die gepaard gaan met trauma.
5. Het bevordert emotionele regulatie: door middel van boksen leer je om je emoties beter te herkennen en te beheersen. Je ontwikkelt vaardigheden om stressvolle situaties beter aan te kunnen.
Hoe werkt bokstherapie in de praktijk?
Bokstherapie wordt vrijwel altijd gecombineerd met gesprekstherapie. De bokstherapeut helpt je om de ervaringen in de boksring cognitief maar vooral ook emotioneel te verwerken en helpt je bij het ontwikkelen van nieuwe coping strategieën. Door direct met nieuw gedrag te oefenen wordt een nieuw verhaal gecreëerd, worden je oude patronen overschreven, worden emoties en gedachten over een (oude) situatie opnieuw vormgegeven.
Lees hier meer over in de blog:
Hoe kan bokstherapie helpen bij mentale pijn?
Voor wie is bokstherapie geschikt?
Of je nu te maken hebt met een eenmalige traumatische gebeurtenis zoals getuige zijn van geweld of ongeval (shock trauma) of met emotionele, fysieke of seksuele mishandeling, verwaarlozing, ontwikkelingstrauma of chronische stress, boksen kan je helpen om weer grip op je leven te krijgen.
Wat zijn de nadelen van bokstherapie?
1. Fysieke blessures: het risico op blessures is een van de nadelen. Hoewel er nooit naar het hoofd wordt geslagen, kun je wel blessures oplopen aan je handen en polsen. Daarom brengt de bokstherapeut bandages mee en helpt je met het inzwachtelen van je handen voorafgaand aan het stoten.
2. Emotionele belasting: boksen kan bepaalde emoties oproepen zoals onmacht, agressie of woede. Vooral bij een geschiedenis van gewelddadig gedrag, suïcidale gedachten of -handelingen is het daarom belangrijk om deze emoties onder begeleiding van een ervaren bokstherapeut te verwerken.
3. Kosten: Bokstherapie wordt vrijwel nooit vergoed door de verzekering en is per sessie relatief kostbaar. Daartegenover staat de grotere effectiviteit waardoor er weinig sessies nodig zijn.
Waarom is de combinatie van cognitieve gedragstherapie en bokstherapie zo effectief?
Bokstherapie kan voor iedereen met een trauma een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere behandeling zoals CGT (cognitieve gedragstherapie) of EMDR door een psycholoog of psychiater.
Ze vullen elkaar perfect aan: CGT richt zich op het veranderen van je gedachten, terwijl bokstherapie je helpt om je fysiek te uiten, vooral te werken met je gevoelens en zo je gedrag te veranderen. De combinatie van praten en doen leidt tot snellere resultaten dan wanneer je alleen CGT zou volgen.
Lees hier meer over de aanpak:
Bokstherapie: verbeter je mentale en fysieke gezondheid
Ben je benieuwd of bokstherapie iets voor jou is? Vraag eens een doorverwijzing aan je huisarts of psycholoog of stuur een bericht voor een vrijblijvende afspraak.