Werken aan vertrouwen, omgaan met conflicten
Een sterker team, meer vertrouwen
Volgens het het model van Lencioni zijn er twee fundamentele voorwaarden voor goede samenwerking: maak kwetsbaarheden bespreekbaar en bouw aan vertrouwen. Daartoe dienen teams het vermogen te hebben tot het aangaan van constructieve conflicten. Is er vertrouwen binnen je team dan mogen conflicten er zijn. Constructieve conflicten. Daarvoor moet je de ander kennen, weten wanneer je zijn/haar grens hebt bereikt zodat je daar niet overheen walst. Want dat schaadt het vertrouwen. Persoonlijke grenzen verschuiven onder druk. Die collega die altijd zo meewerkt, blijkt onder druk opeens te 'snappen'. Die andere normaal zo bijdehante collega, blijkt bij een persoonlijke aanval zich te willen verstoppen.
Versterk de competenties in je team
Ken jij je eigen grens? Ken je die van je collega’s? Weet je hoe te handelen als het er echt om gaat, wanneer het spannend wordt? Weet je om te gaan met een assertief of juist passief iemand? Mogelijk heb je theoretische modellen als DISC-gedragsanalyse of Management Drives al toegepast? Dan is het interessant te weten hoe dit in de praktijk uitwerkt. Zijn de competenties wel in orde voor een taak die vraagt om assertief gedrag? Hierover zeggen de theoretische modellen niet zoveel, het is de ervaring in de dagelijkse praktijk die telt.. Hoe kun je nieuw gedrag aanleren en dan het liefste in zo kort mogelijk tijd én in relatie tot anderen.
Conflicten oplossen: directe feedback
Oefenen geeft vertrouwen in jezelf en de ander. Je oefent met het geven en ervaren van directe feedback, het omgaan met verwachtingen van jezelf en van de ander. Leren om tijdens een conflict toch verbonden te blijven, rekening te houden met de ander. Maar ook het eerlijk uitkomen voor je zwakheden en fouten. Spreek je elkaar aan op niet-constructief gedrag? Je team wordt fysiek en mentaal uitgedaagd, iedereen wordt geconfronteerd met zijn/haar emotionele grenzen en gedrag. Een ieder leert zichzelf beter kennen en kan nieuw gedrag direct oefenen. Je ziet het effect daarvan op de ander. Je krijgt hierdoor meer zelfbeheersing, zelfvertrouwen en meer vertrouwen in de ander.
De maskers vallen direct af
Wil je:
- inzicht in de communicatiestijlen in je team
- ongewenst gedrag blootleggen én dit veranderen
- meer verbinding in je team
- mentale (team)grenzen oprekken
Dan is een workshop bokstherapie geschikt voor jou en je team!
Wat je leert
- te focussen op je doel
- kalm te blijven bij weerstand
- in contact te blijven met de ander
- initiatief te nemen
- grenzen te bewaken
- omgaan met winst en jezelf te herpakken bij teleurstelling.
Trek die bokshandschoenen aan, maak het maximaal confronterend. Voor jezelf en in relatie met de ander. Leerzaam op een andere manier.
Reserveer nu een plekje voor een super leuke workshop met het thema 'vertrouwen en conflicten'!