Voedingsadvies, goed eten beinvloedt ook je mentale gezondheid.

Negen gratis TIPS voor gezonde voedingskeuze.

 

  1. Beperk zoetigheid. Een open deur tegenwoordig. Zoet eten is op zich geen probleem als je het BEPERKT doet, dus 1 boterham met zoet beleg is oke, maar neem er niet 4. Appelstroop is dan wel zoet maar levert ook ijzer wat goed is in de groei. Allemaal geen rocket science, maar toch.
  2. Pak je de auto voor korte afstanden op neem je de fiets? Mijn eigen regel is dat ik alles binnen 8 km op de fiets doe, zeg 25 minuten karren. Dat moeten wat oudere kids ook kunnen volhouden. Oke, behalve dan in stortbuien, sneeuw of met 3 kratten boodschappen achterop.
  3. Zet je bij het eten een karaf water op tafel of een glas limonade?
  4. Schep je de borden vol of houd je de porties klein? Tip: gebruik KLEINE borden voor het avondeten. Je hebt dan toch een ‘vol’ bord maar krijgt minder calorieen binnen. Simpel maar het werkt echt.
  5. Eet je gezonde snacks zoals een appel, banaan, stuk paprika of een bakje magere of halfvolle yoghurt of staat de snoeptrommel op tafel?
  6. Ontbijt je met zijn allen of sla je het over (snel in de gang je boterham naar binnen proppen op weg naar je werk telt niet als ontbijt). Shocking: 1 op de 7 gezinnen ontbijt niet…
  7. Laat je je kinderen ’s avonds op bed TV kijken? Uit onderzoek blijkt dat het blauwe licht van iPad of TV de slaap bemoeilijkt. Ook blijkt dat kinderen die langer slapen, dagelijks gemiddeld 135 kilocalorieen minder binnen krijgen dan degenen met minder slaap. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid verbrand je bij 30 minuten wandelen of bij een kwartier skaten. Kids van 8 jaar oud hebben 10 uur slaap nodig, die van 13 jaar oud nog steeds 9 uur.
  8. Als je kind verdrietig is, geef je het dan snoep als troost? Kids gaan een vervelend gevoel associeren met eten. Pijn wordt als het ware weg- gegeten in plaats van geaccepteerd en verwerkt.
  9. De sleutel tot verandering is een concreet BEELD van hoe het anders kan. Vraag eens wie je zoon of dochter bewondert. Is het een topsporter (Ronaldo doet volgens zeggen 1000 sit-ups per dag…, kick-boxer Rico Verhoeven drinkt water en eet vooral kip, rijst en gestoomde groente), is het een stripfiguur (super girl), vlogger, you name it zolang het maar een POSITIEF voorbeeld is. Truc is om dat voorbeeld te volgen in gedrag.

 

De belangrijkste tip: waardering

 

Als je kind zijn best doet om beter te eten of om meer te bewegen, WAARDEER dat dan, spreek het uit, geef hem/haar (zelf)VERTROUWEN.

Wil je meer weten wat voeding met je doet? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.