De zoektocht naar 'wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik' is normaal voor tieners. Leren omgaan met negatieve situaties en weerbaarder worden horen daarbij, maar het helpt enorm als je een positief perspectief hebt. Daar ligt een taak voor ons allemaal: in gesprek gaan, erkennen van de emoties, een positief rolmodel zijn, laten zien hoe je met weerstand en negatieve emoties om kunt gaan. Dat kun je elk dag. Geldt niet alleen voor ouders/begeleiders maar voor iedereen die contact heeft met jongeren, ook (juist) buiten je inner circle. Om die reden biedt Bokstherapie Met Stoten Vooruit gerichte trainingen aan docenten, mentoren en schoolleiders. 

 

De Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut hebben voor een onderzoek bijna vijfduizend scholieren tot zestien jaar ondervraagd. Het valt op dat de mentale problemen van de tieners hardnekkig en ernstig zijn.

 

Statistiekbureau CBS constateerde in juli 2022 dat de mentale gezondheid van scholieren was verslechterd als gevolg van de coronamaatregelen, zoals lockdowns en de sluiting van scholen.

 

Maar hun neerslachtige gevoelens verdwijnen niet nu de coronapandemie achter ons ligt, merken de onderzoekers. Bijna de helft van alle ondervraagde meisjes zegt aandachtsproblemen te hebben. Een jaar eerder gold dit nog voor 42 procent van de meisjes.

 

Jongeren hebben nog steeds geen perspectief, zeggen ze in het onderzoek Jong na corona. Niet alleen de coronapandemie speelt hierin een rol, maar ook de vele crises waar Nederland mee worstelt en waarin geen zicht op verbetering is.

 

Bron: Nu.nl

Mentale gezondheid jongeren blijft verslechteren door gebrek aan perspectief | Binnenland | NU.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.